Amenajări exterioare

Amenajările exterioare ale unei clădiri spun o poveste despre locuitorii ei. Prin designul ales, prin cromatică, prin materialele folosite, amenajările exterioare povestesc tuturor trecătorilor despre gusturile precum şi despre statutul financiar al proprietarilor, despre cât de gospodari sunt şi, mai ales, cât de primitori. Prin urmare, spre deosebire de amenajările interioare, care sunt admirate/apreciate doar de către cei cărora le permitem să ne treacă pragul, modul în care alegem să ne construim designul exterior al casei/clădirii în care ne petrecem timpul reprezintă cartea noastră de vizită către lume.

Însă, dincolo de acest aspect estetic, calitatea executării lucrărilor de amenajări exterioare, ne poate influenţa pe termen lung sănătatea, confortul şi, de ce nu, buzunarul.

Fiind expuse permanent unor condiţii diferite de mediu (căldură excesivă, îngheţ, ploi, furtuni, dezgheţ, cutremure, calamităţi), este bine să ne orientăm către materiale de bună calitate şi să încredinţăm execuţia acestor lucrări către specialişti. Dincolo de faptul că aceştia ne oferă garanţia de bună execuţie a unei lucrări, ne pot îndruma în alegerea celor mai potrivite soluţii tehnice, în conformitate cu planul arhitectural, planul peisagistic şi destinaţia clădirii, astfel încât să ne putem bucura ani îndelungaţi de confort, stabilitate şi siguranţă.

Edil Construct se pune la dispoziţia dumneavoastră cu un pachet complet de servicii ce privesc amenajările exterioare. Începând de la lucrări clasice de zidărie, zugrăveli, scări, tencuieli, şape, termoizolaţii, hidroizolaţii, acoperiş, canalizare, staţii de epurare şi până la garduri, alei, staţii de irigare, de iluminat sau foişoare şi pergole, vă garantăm executarea unor lucrări de amenajări exterioare profesioniste, rezistente, practice, de utilitatea cărora vă veţi putea bucura zilnic.

Vom prezenta, în cele de mai jos, câteva aspecte informative, tehnice sau practice, ce trebuie luate în considerare atunci când executăm o lucrare specifică de amenajări exterioare.

Acoperișul

Element arhitectural exterior ce atrage privirea asupra casei, acoperişul prezintă o importanţă deosebită în procesul de hidroizolare şi termoizolare al clădirii. De el depinde integritatea structurii. Un acoperiş prost executat permite infiltraţia apei în structură, măcinând încet şi sigur rezistenţa acesteia. De asemenea, confortul termic lipseşte, neputând opri pierderile de căldură iarna şi păstrarea unei temperaturi scăzute vara. Neîntreţinut anual, el se subrezeşte în timp, daca nu este verificat de invazia urechelniţelor, a furnicilor, gândacilor şi ciupercilor ce-şi pot face loc în lemnul grinzilor şi al căpriorilor sau dacă nu-i sunt verificate de rugină elementele metalice de tipul cuielor şi sârmelor. De asemenea, infiltraţiile de apă pot permite apariţia mucegaiului şi a igrasiei. Lipsa sau deteriorarea elementelor accesorii de tipul jgheaburilor, burlanelor, parazăpezilor, opritoarelor, grilajelor pot avea consecinţe nefaste, mai ales în urma căderilor de la mare înălţime a zăpezii, turţurilor sau a apei.

De aceea este recomandat ca, anual, mai ales dupa trecerea iernii, acoperişul sa fie verificat şi eventual consolidat în părţile în care au început sa apară deteriorări. O dată la doi ani se recomandă o revizie temeinică a acestuia. Este mai uşor să previi, iar costurile intervenţiilor parţiale sunt cu mult mai scăzute decât o înlocuire integrală a acoperişului. Un acoperiş care este îngrijit la timp, poate rezista, în funcţie de materialul utilizat, între 50 ani (cele de tablă de exemplu) şi 150 de ani (cele de ţiglă).

În ceea ce priveşte materialele utilizate în construcţia acoperişului, acestea se prezintă într-o gamă variată, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale. Însă, pe lângă materialul de fabricaţie al învelitorii, se adaugă şi o serie de accesorii vitale în realizarea unui circuit corect al acoperişului.

Ţigla ceramică, materialul utilizat de mai bine de 2800 de ani în construirea acoperişurilor, poate fi utilizată pentru orice tip de acoperiş. Prezintă o rezistenţă mecanică mare, rezistă la foc, îngheţ, raze ultraviolete, acizi, materii alcaline, nu are emisii poluante, asigură o bună aerisire, permite evacuarea vaporilor de apă, are o durată de viaţă de 150 de ani. Pe partea dezavantajelor menţionăm greutatea ridicată (fapt ce impune o capacitate portantă mare a şarpantei), evacuarea deficitară a apei şi zăpezii datorate asperităţilor de la suprafaţă, apariţia, în timp, de fisuri ce permit infiltrarea apei, preţul ridicat.

Ţigla metalică, concurentul direct, este uşoară, are un grad ridicat de etanşeitate, are un sistem eficient de prindere, datorită sistemului multistrat din care este compusă prezintă rezistenţă la decolorare şi coroziune. Are o durată de viaţă de aproximativ 50 de ani.

Ţiglele din beton, spre deosebire de suratele lor ceramice, sunt uniforme, fapt ce ajută la o îmbinare perfectă. Cu o rezistenţă mecanică bună, rezistă la variaţiile de temperatură şi au o impermeabilitate destul de bună.

Rulourile de tablă au o rezistenţă bună în timp (cam 40-50 de ani), cost scăzut şi greutate redusă, se montează cu uşurinţă.

Cartonul asfaltat se montează prin lipire cu bitum cald. Este recomandat pentru acoperişurile plane sau cele cu o înclinaţie de până la 30 de grade. Este uşor, are un preţ scăzut şi este uşor de întreţinut. Ca dezavantaje am enumera faptul ca durata de viaţă este redusă (maxim 10 ani) şi că nu are un rol estetic.

Şindrila bituminoasă placă având formă şi model regulat, cu inserţie din fibră de sticlă, cu conţinut de bitum oxidat, este o alegere avantajoasă mai ales în cazul şarpantelor care au o capacitate portantă limitată datorită greutăţii mici. Prezintă flexibilitate, de aceea este recomandată şi pentru acoperişuri curbate şi se montează rapid. Asigură o acoperire excelentă în ceea ce priveşte infiltraţiile de apă şi de praf, asigurând în acelaşi timp etanşeitate şi la circulaţia aerului. Sunt uşoare, simplu de transportat şi de montat şi sunt recomandate pentru orice tip de climă. Garanţia de impermeabilitate este totuşi limitată la un timp de 5-10 ani, pot fi afectate de grindină şi nu se recomandă curăţarea acoperişului de zăpadă manual (cu lopata de exemplu) deoarece există riscul de a distruge/desprinde granulele.

Indiferent de materialul pe care vă hotărâţi să-l folosiţi, nu trebuie să uitaţi de accesorii, precum şi de hidro si termoizolare. Orice acoperiş trebuie prevazut de asemenea cu o barieră de vapori.

Pentru mai multe detalii privind construcţia acoperişului, costurile aferente şi materiale recomandate, nu ezitaţi sa ne contactaţi.

Fațada

Deşi accepţiunea generală a termenului de faţadă este legată de partea din faţă a unei case, faţada este de fapt fiecare dintre părţile exterioare ale unei clădiri. Faţada este cea care determină întreg aspectul unei clădiri. Dincolo de aspectul estetic pe care faţada îl crează asupra casei, aceasta are şi un rol de protecţie. Ea protejează durabilitatea casei, sănătatea mediului intern, permite umidităţii să iasă şi să nu intre, păstrează o temperatură optimă în interior.

Există o gamă variată de materiale care pot fi utilizate în realizarea faţadei. Ele trebuie alese şi în funcţie de zona arhitecturală, de factorii de mediu, de designul casei, de efortul financiar precum şi de întreţinerea ulterioară.

Lemnul este, dintre toate, varianta cea mai pretenţioasă. Deşi casele cu o faţadă de lemn dau senzaţia de căldură şi ospitalitate iar realizarea faţadei nu necesită cunoştinţe prea avansate în construcţii, trebuie să ţinem cont de fapul că acesta trebuie tratat şi lăcuit cel puţin o dată la 4 ani. În caz contrar, sub acţiunea factorilor de mediu (soare, ploi, zăpezi), lemnul îşi pierde strălucirea şi culoarea , începe să crape şi să putrezească şi este atacat de ciuperci, carii, termite.

Cărămida, unul dintre cele mai vechi materiale de realizare a faţadelor, este ecologică, rezistentă şi oferă un aspect elegant. Este un bun izolator termic şi poate rezista chiar şi 100 de ani cu o minimă întreţinere. Se găseşte într-o gamă variată de culori, texturi, greutăţi.

Lambriurile sunt rezistente, uşor de întreţinut, accesibile ca preţ, pot fi montate pe orice tip de suprafaţă. Ele pot fi fabricate din PVC, lemn sau alte materiale.

Tencuiala decorativă este uşor de întins, oferă un aspect plăcut, permite pereţilor să respire, previne igrasia. Se produce în mai multe variante: tencuială acrilică, siliconată, mozaicată sau impermeabilă. Trebuie doar să ne concentrăm atenţia asupra culorii pe care o alegem. Culorile deschise măresc vizual clădirea dar rezistă mai puţin la mizerie. Culorile închise pot crea senzaţia unei case mai mici, însă, în combinaţia potrivită, pot da nobleţe casei. În alegerea culorii mai trebuie să vă orientaţi şi după vecini, pentru a nu face contrast prea puternic cu aceştia, după mediul înconjurător (mare, munte, oraş), după culoarea pe care o au tâmplăria şi acoperişul. Mai bine vă hotărâţi mai greu decât să constataţi că rezultatul final vă dă dureri de cap.

Piatra naturală este varianta cea mai scumpă din categoria tencuielilor. Însă investiţia merită facută dacă ne gândim că singura întreţinere este aceea de a o spăla din când în când. Este rezistentă, oferă un aspect de lux şi o regăsim într-o varietate de culori şi texturi. Montajul însă trebuie facut de specialişti.

Piatra reconstruită este o alternativă mai ieftină la piatra naturală. Compoziţia sa este însă mai mult asemănătoare cu betonul, chiar dacă se folosesc pietre măcinate. Apa de var este cea mai ieftină soluţie, cu dezavantajul unei slabe rezistenţe în timp şi a unui număr limitat de culori.

Faţadele din panouri de sticlă şi metal cu o eficienţă termică şi rezistenţă comparabilă cu cea a produselor clasice, prezintă avantajul că pot fi montate în orice perioadă a anului, aspectul estetic deosebit şi accesul către lumina naturală. Costurile de montaj sunt controlabile.

Indiferent de materialul ales pentru realizarea faţadei, nu trebuie uitată partea de hidro şi termoizolaţie, ce este absolut necesară unei construcţii durabile şi comfortabile. Este obligatorie instalarea unei bariere împotriva apei în partea de jos a clădirii. De asemenea, este recomandat ca pereţii sa fie trataţi antimucegai şi antiumezeală. Polistirenul de izolaţie să fie unul de calitate şi la grosimea necesară, cerută de tipul de pereti şi de grosimea acestora. Nu va zgârciţi la montajul ancorelor sau veţi avea neplacuta surpriză ca izolaţia să se desprindă de pe clădire, putând provoca accidente.

Edil Construct execută orice tipuri de lucrări de faţade. De la zidărie, tencuieli, termoizolaţii, termosisteme, hidroizolaţii, zugăveli exterioare, etc. Oferim garanţia lucrului bine făcut şi vă stăm la dispoziţie cu specialişti ce vă pot îndruma în alegerea celor mai bune soluţii de construcţie. Contactati-ne!

Gardul

„Gardurile bune fac vecinii buni” spune o vorbă englezească.

Gardul reprezintă o graniţă ce desparte lumea noastră de lumea cea mare. El ne delimitează proprietatea, ne oferă intimitate şi ne creează propriul univers. El este prima linie, cea mai vizibilă, a personalităţii noastre. Pe langă rolul decorativ, psihologic şi legal, gardul mai îndeplineşte o funcţie importantă: aceea de protecţie. Prin urmare, nu putem să-i acordăm o importanţă mai mică.

Construit corect, acesta poate rezista ani îndelungaţi, oferind protecţie şi o bună imagine proprietarului. Înalt sau jos, din zidărie sau piatră, din fier forjat, plasă metalică sau tablă, beton sau gard viu, prevăzut sau nu cu sisteme de alarmă ori camere video, gardul este primul care ne întâmpină şi ne oferă fie o caldă invitaţie de a intra, fie ne atenţionează că nu e recomandat să ne apropiem.

Un gard bun se distinge de restul din jur şi pune în evidenţă clădirea, înnobilând-o. De aceea el trebuie construit în armonie cu stilul casei.

Un gard trebuie să fie bine executat, să aibă o stabilitate bună care să dureze mulţi ani. Având în vedere faptul ca este o construcţie supusă în permanenţă vitregiilor naturii, atenţia la detaliile de construcţie este foarte importantă. El trebuie sa reziste furtunilor, ploilor, zăpezilor, inundaţiilor, soarelui puternic, îngheţului, să ofere o barieră fonică (în unele cazuri), intimitate, etc. În funcţie de necesităţile proprietaţii, se alege şi tipul de gard. Acesta poate fi din beton, cărămidă, lemn, fier forjat, gard viu, panouri, plasă, etc.

Gardul din beton are o durabilitate excelentă în timp, oferă intimitate maximă şi se montează relativ rapid, însă rolul decorativ este minim.

Gardul din lemn, oferă un aer rustic proprietăţii, este elegant, se integrează cu grădina. Necesită însă îngrijire în timp pentru a putea rezista, deci presupune cheltuieli ulterioare montării lui, altfel va fi atacat de mucegai, insecte sau ciuperci.

Se poate opta şi pentru garduri din panouri de lemn, care vin gata preasamblate şi deci se montează mai repede şi mai uşor decât gardurile din scânduri. În plus, poţi alege între diverse mărimi şi modele.

O altă variantă estetică ar fi gardul din fier forjat sau fier forjat în combinaţie cu o bază de beton. Este o variantă mai scumpă şi necesită un timp mai îndelungat de execuţie, însă rezultatul final încantă privirile şi înobilează clădirea. Si acesta necesită o îngrijire din timp în timp pentru a nu fi afectat de rugină.

Gardul viu, deşi decorativ şi în armonie cu grădina şi natura, are dezavantajul că nu oferă intimitate în lunile reci, necesită un timp îndelungat de creştere, cere îngrijire.

Indiferent de tipul de gard pe care vă hotărâţi să-l alegeţi, trebuie totuşi să ţineţi cont de anumite aspecte:


  • Fundaţia gardului trebuie realizată din beton armat, turnat în cofraj
  • Stâlpii trebuie sa fie solizi pentru a putea susţine gardul. Distanţa între stâlpi se face la 1,5-2,5 m, în funcţie de tipul gardului. De asemenea, chiar dacă terenul coboară în pantă, stâlpii trebuie să fie drepţi
  • Structura de deasupra solului trebuie întărită
  • Blocurile din care se formează gardul trebuie aliniate perfect, pentru a necesita la finisaj un strat subţire de tencuială. Tencuiala groasă crapă în timp
  • Elementele ornamentale trebuie alese cu grijă, ele putând aduce nobleţe sau transforma totul într-un kitch grosolan
  • Culorile alese să fie în concordanţă cu planul urbanistic, cu mediul, cu stilul casei, cu elementele de feronerie
  • Dacă intenţionaţi să vă montaţi echipamente de deschidere a porţii de la distanţă, interfon, videofon, iluminat, etc. trebuie sa ţineţi cont de acest lucru în momentul în care construiţi gardul

Pentru construcţia gardului la nivelul profesionist dorit de dvs nu ezitaţi să ne contactaţi.

Scările

Un element deosebit de important în proiectarea, funcţionarea şi amenajarea interioară a unei clădiri, scara trebuie să asigure confort şi siguranţă în circulaţie, trebuie să fie rezistentă, stabilă şi decorativă.

În funcţie de rol şi destinaţie, întâlnim scări monumentale, principale şi secundare. Scările monumentale au un puternic impact decorativ şi le întâlnim de regulă la clădirile cu cel mult două nivele. Scările principale sunt folosite în traficul curent al clădirii, în timp ce cele secundare sunt utilizate la spaţii de acces către pivniţă sau pod.

Casa scării trebuie să fie vizibilă, accesibilă chiar de la intrare şi în concordanţă cu forma scării. Dacă numărul treptelor este mai mare de 15 este obligatoriu a se prevedea şi un spaţiu de odihnă, numit podest. Casa scării este recomandat a fi iluminată natural. În cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie sa se asigure iluminarea ei printr-un sistem automat, care să fie în funcţiune şi în eventualitatea unui incediu sau cutremur.

Panta scării face deosebirea între o scară bună şi una proastă. De asemenea, trebuie ţinut cont în construirea ei, de numărul de oameni care o vor folosi, trebuie sa fie îndeajuns de lată pentru a permite transportarea unor obiecte mai voluminoase, să reziste la un incendiu, sa nu aibă o sarcină prea mare a materialului din care este construită.

V-am expus în cele de mai sus doar o mică parte a problemelor pe care le ridică construirea unei scări. Domeniul este vast şi intenţia noastră nu este aceea de a vă ţine un curs de arhitectură ci doar de a vă pune în evidenţă faptul că trebuie să apelaţi la specialişti atunci când intenţionaţi să construiţi o scară.

Ne puteţi contacta cu încrederea că vă vom oferi cea mai bună ofertă atât din punct de vedere costuri dar şi din punct de vedere tehnic şi calitativ.

Fose septice

Sunt rezervoare etanşe, subterane, în care se colectează apele menajere şi se asigură reţinerea materiilor solide şi deşeurilor plutitoare. Sunt alternativa la care apelăm atunci cand nu este la îndemână canalizarea publică.