Pardoseli şi vopseli epoxidice

EDIL CONSTRUCT vă pune la dispoziţie specialişti în turnarea, repararea, protecţia, decorarea suprafeţelor cu pardoseli şi vopseluri epoxidice şi poliuretanice, intr-o gamă variată de culori. Lucrăm cu producători specializaţi in acest domeniu: ISOMAT, MAPEI, NANOCHEM, SIKA.

Pentru o ofertă personalizată, folosiţi cu încredere modalităţile de contact.

Mai puţin cunoscute de către publicul larg şi mai puţin utilizate în finisarea interioarelor rezidenţiale, pardoselile epoxidice oferă în schimb spaţiilor comerciale, industriale şi clădirilor de birouri o alternativa mult mai eficientă la pardoselile clasice de granit, marmura, gresie, mozaic, lemn, etc.

Pardoseala epoxidică este un produs destinat protejării şi decorării pardoselilor, ce are la bază răşini epoxidice fără solvent şi are o aderenţă specială la suport. Prezintă o multitudine de proprietăţi printre care amintim: este stabil în medii chimice, acide sau alcaline, rezistă la variaţii mari de temperatură, la trafic intens, prezintă o bună duritate şi rezistenţă la frecare, împiedică apariţia sarcinilor electrostatice, suportă încărcări fizice mari, oferă impermeabilitate, sunt rezistente la razele ultraviolete, etc.

Datorită multiplelor sale calităţi şi a versatilităţii, a posibilităţilor uriaşe de a le combina într-o varietate mare de culori, a faptului că pot fi aplicate şi peste încălzirea din pardoseală şi că fac parte din categoria pardoselilor calde, piaţa pardoselilor epoxidice şi poliuretanice s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, apărând chiar şi pardoseli cu efect 3D. Acest fapt a condus la lărgirea ariei de utilizare, respectiv la folosirea lor şi în amenajările interioare a clădirilor rezidenţiale.

Cu toate acestea, încă puţină lume ştie despre existenţa pardoselilor epoxidice decorative, despre calităţile deosebite ale acestora şi despre efectele deosebite pe care le pot oferi unui interior modern.

Procesul de aplicare a pardoselii epoxidice, deşi pare relativ simplu, necesită rigurozitate în analizarea condiţiilor de lucru, în pregătirea iniţială a suportului de lucru, în pregătirea materialului de lucru şi în tehnica de turnare, de aceea se recomandă întotdeauna prezenţa unui specialist. În caz contrar, există riscul ca pardoseala sa nu adere la suport, să ramână lipicioasă, să apară crăpături sau să nu fie nivelată corespunzător, toate acestea conducând la distrugerea suprafeţei suport, la pierderea de timp şi materiale sau la obţinerea unui rezultat cu mult sub aşteptări.

Înainte de aplicare, pardoseala epoxidică trebuie păstrată la temperatura camerei pentru cel puţin o zi, fiind recomandată o temperatură cuprinsă între 15⁰ şi 30⁰C, iar umiditatea să nu depăşească 65%. De asemenea, este necesară curăţarea riguroasă a suprafeţelor de praf, pete, grăsimi, umezeală şi sa fie netezită. După curăţare, se aplică un grund epoxidic de impregnare, cu rol de sigilare a suprafeţei. Înainte de aplicare, produsul trebuie bine omogenizat bine prin amestecarea sa cu ajutorul unui amestecător mecanic. Apoi se adaugă un întăritor special, fără de care pardoseala turnată nu se poate întări. Cele două substanţe trebuie dozate corect şi amestecate cel puţin un minut, în caz contrar rezultatul final va fi compromis.

Deşi răşinile epoxidice sunt compatibile cu o gamă largă de suprafeţe suport (beton, sticlă, gresie, mozaic, piatră naturală) ele sunt totuşi incompatibile cu straturi care lucrează în timp (de tipul lemnului de exemplu) deoarece nu sunt flexibile.

De asemenea, trebuie adăugat faptul că există şi vopsele epoxidice, destinate acoperirii zidurilor ce trebuie să dispună de o rezistenţă ridicată la solicitările chimice, să se spele uşor, să fie impermeabile şi uşor de dezinfectat. Avem în vedere de exemplu spaţiile din spitale, laboratoare, din industria alimentară (carmangerii, fabrici de prelucrare a laptelui, industria conservanţilor şi băuturilor, bucătării, brutării, abatoare, camere frigorifice, etc), din benzinării, farmacii, piscine, spălătorii auto, şcoli şi grădiniţe, spaţii de producţie, parcări, cantine, etc. Sistemele sanitar-alimentare de vopsele epoxidice oferă soluţii pentru acoperirea completă a pardoselilor şi pereţilor, pentru crearea unor spaţii sterile, uşor de dezinfectat, impermeabile, rezistente la solicitări fizice, mecanice şi şocuri, uşor de reparat, cu costuri scăzute de întreţinere, etc.

De asemenea, dacă se cere o mare rezistenţă la circulaţie grea sau la solicitări chimice, pardoselile epoxidice sunt soluţia ideală.